K vitamin
A K vitamin név a német koagulation vitamin szóból ered.
A természetben 2 formája fordul elő:
K1 kelbimbóban,brokkoliban,zö
K2 húsokban,tojásban,tejtermé
Régen a legelőkön, réteken tartott állatok a zöld növényekből elő tudták állítani a K2 vitamint és az ételek által az ember is megfelelő mennyiségben hozzájutott,de a modern állattartás miatt már sokkal kevesebb K2 vitamin jut szervezetünkbe.
A K2 vitamin szerepe: segíti a kalcium eljutását és beépülését a csontokba,fogakba és megakadályozza,hogy a kalcium az erek falán rakódjon le.
Mikor van szükség a K2 vitaminra?
gyerekkorban
nőknek a menopauza időszakában
idősebbeknek,amikor a csontlebontás kerül túlsúlyba
A csontritkulás megelőzésében a kalcium és a K2 vitamin mellett még a D vitamin is nagyon fontos, mert a kalcium felszívódását a D vitamin segíti.