Dió

A diófa Délkelet Európában honos, nálunk termesztett, 20 m magasra növő fa, a levelei tojásdad alakúak, leveleit megdörzsölve erős illatot árasztanak. Virágai áprilisban nyílnak, porzós barkái 10 cm hosszúak. Termése a dió.
Minden részét hasznosíthatjuk a fitoterápiában, a leveleit, a termés zöld héját vagy kopácsát, a magot.
Belsőleg, külsőleg egyaránt használjuk. Gyulladásgátló, baktérium és gombaölő, sebgyógyító, vérzéscsillapító. A levél vércukorszint csökkentő.
Gyümölcsét a diót vérszegénység esetén alkalmazzuk. A magolajban levő telítetlen zsírsavak érelmeszesedés esetén jótékony hatásúak.
Ekcéma, pattanás, fekély esetén borogatószert készíthetünk: 1 evőkanálnyi diólevelet fél liter vízzel forrázzuk le, 10 percig hagyjuk állni, majd szűrjük.
Aranyér esetén ülőfürdőként alkalmazzuk.
A fáját bútorok gyártására, a dióolajat hajfestékként lehet használni.
A diót a konyhában is jól hasznosíthatjuk, diótortát, grillázst készíthetünk belőle. Használhatjuk díszítésként is és Karácsonykor a kihagyhatatlan beigli alkotója.
A zöld dióból likőr készíthető.